Zobacz temat
 Drukuj temat
Walne Zgromadzenie Aeroklubu Radomskiego
Andy
rcradom.pl/admin/foto/wz-ar.jpg

Andy rcradom.pl/admin/foto/stukas.gif

Andy
No cóż, po Walnym Zgromadzeniu.

Dzisiejsze Walne Zgromadzenie Aeroklubu Radomskiego (AR) miało na celu przedstawienie sprawozdania z działalności AR w roku 2024 oraz zaprezentowanie planów na rok 2025.

Niestety, na chwilę obecną nowy Statut Aeroklubu Radomskiego nie został uchwalony. Podczas dzisiejszego Walnego Zgromadzenia uzyskałem odpowiedź od Zarządu AR, że obecny etap ustalania treści nowego Statutu to „ostatnie uzgodnienia i ustalenia prawne jego treści”.

Na kolejne moje pytanie dotyczące przewidywanego terminu zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia członków AR w celu przegłosowania nowego Statutu, otrzymałem odpowiedź, że do końca maja 2025 roku zostanie dopracowana treść nowego Statutu, a Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie odbędzie się w celu jego zatwierdzenia. Aby umożliwić członkom AR zapoznanie się z treścią Statutu, zostanie ona im udostępniona, a członkowie będą mogli przesłać swoje uwagi, spostrzeżenia oraz propozycje zmian drogą mailową. Z tego powodu mam pewne wątpliwości co do dotrzymania terminu końca maja 2025.

Jak zainteresowani wiedzą, przyjmowanie nowych członków do SM AR zostało wstrzymane do czasu uchwalenia nowego Statutu AR oraz wprowadzenia nowych zasad przyjęć członków.

W związku z tym zgłosiłem wniosek do Zarządu AR, aby w sprawie nowych aplikacji członkowskich, które oczekują już dość długo na rozpatrzenie, a także biorąc pod uwagę sprzyjającą pogodę do działalności modelarskiej, Zarząd AR podjął decyzję o przyjęciu nowych członków na dotychczasowych zasadach.

Zarząd AR przyjął do wiadomości mój wniosek, a kwestia ta zostanie przedyskutowana na najbliższym posiedzeniu Zarządu. Dopiero po tym posiedzeniu Zarząd udzieli mi odpowiedzi na temat podjętej decyzji.

Zgłosiłem również wniosek o udzielenie informacji przez Zarząd AR w odniesieniu do rozbieżności w wysokości wpisowego uiszczanego przez nowych członków SM AR. Przypomnę, że podczas Walnego Zgromadzenia AR w dniu 25 lutego 2023 roku wysokość składek wpisowego została przegłosowana przez Walne Zgromadzenie.

Dodatkowo pojawiła się kontrowersja dotycząca rozumienia statusu członkostwa w AR w odniesieniu do statusu „Członka wspierającego”. Interpretacja Zarządu AR zaskoczyła mnie, jak również innych członków SM AR uczestniczących w dzisiejszym Walnym Zgromadzeniu.

Nie chciałbym szczegółowo omawiać tej kontrowersji, ponieważ jest to kwestia, którą należy przedyskutować bezpośrednio na posiedzeniu Zarządu AR.

Poprosiłem Zarząd AR, aby poinformował mnie o terminie posiedzenia, na którym będzie omawiana kwestia przyjęcia nowych członków do SM AR na dotychczasowych zasadach, oraz w celu przedyskutowania wspomnianej kontrowersji dotyczącej członkostwa.

Oczywiście, gdy tylko będę znał decyzję Zarządu AR, niezwłocznie poinformuję o niej, jak również o stanowisku Zarządu w sprawie kontrowersji członkowskiej.

Andy rcradom.pl/admin/foto/stukas.gif

Przejdź do forum: