Cookie Control - Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z -> Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce -> Przeczytaj o tym. Kliknij przycisk Akceptuj Cookies, aby zaakceptować cookies.
- i tu niespodzianka - Tomek nie rejestruje swoich lotów. Używa obrazu z kamery do sterowania modelem poza zasięgiem wzroku.
No ale ja chyba domyślam się dlaczego tak jest -
- i tu niespodzianka - Tomek nie rejestruje swoich lotów. Używa obrazu z kamery do sterowania modelem poza zasięgiem wzroku.
No ale ja chyba domyślam się dlaczego tak jest -
Nie no coś tam rejestruję ale tylko na potrzeby sytuacji awaryjnej. Do tej pory nie miałem żadnej nagrywarki na pokładzie po części za sprawą EasyGlidera który i tak był przeciążony a z GoPro na kadłubie ledwo leciał. RVJET jest przygotowany pod montaż GoPro więc może jak się "oswoję" z nim to coś skręcę dla Was
więc może jak się "oswoję" z nim to coś skręcę dla Was
01:08 min YouTube Video
Tomek, to nie Ty??? Trochę kolor mi nie pasuje, ale mogłeś dla niepoznaki przemalować płaszczkę.
A tak na poważnie, to jak widać wykorzystując zapewne warunki wiatrowe, można takie podobne latające laboratorium z ręki wyrzucić i też poleci -
Edytowane przez Andy dnia 12-11-2013 11:10
Świetne to FPV jest... patrząc na te filmy, na których można zobaczyć wszystko w takiej jakości hmmm trzeba kiedyś tego spróbować ale narazie to chyba troszki skomplikowane :/
Tomek, to nie Ty??? Trochę kolor mi nie pasuje, ale mogłeś dla niepoznaki przemalować płaszczkę.
A tak na poważnie, to jak widać wykorzystując zapewne warunki wiatrowe, można takie podobne latające laboratorium z ręki wyrzucić i też poleci -
Napewno spróbuję z ręki tylko masę zmniejszę do startu. Powinno się dać bo na filmikach ludzie RVJETy z ręki wypuszczają tylko zapewne lżejsze.
Samolot "Sticky" patyk. silnik klasy 400, nadajnik video 10mW zintegrowany z kamerką i też była frajda i nie wiem czy nie większa była niż teraz
Model to napewno by się znalazł ale cały osprzęt do FPV to dla mnie przynajmnien 'czarna magia' W sumie to można by kiedyś skompletować jakiś zestaw do polatania
Wczoraj w nocy odkryłem że jedno serwo aligna jest uszkodzone. W jednym pewnym położeniu drążka (po zatrzymaniu ruchu) skacze bardzo. Przed montażem sprawdziłem na zasadzie zbadania szybkim ruchem drążka zakresu ruchu i czy działa w ogóle.
Bardzo demotywujace jest jak najpierw budujesz potem rozwalasz ale co zrobić. Podejrzewam że coś jest nie tak z potencjometrem.
Tiaaa, a mógłbym tego nle zauważyć wcale gdyby nie ustawianie autopilota, ponieważ serwo bardzo skacze tylko przy niewielkiej korekcie położenia.
Nowe serwo będzie dopiero za 2 tygodnie więc jutro w zależności jaka będzie prognoza na sobotę trzeba podjąć decyzję o złożeniu na szybko drugiego kompletu skrzydeł na stockowych serwach.
Przy okazji błędem jest stosowanie cyfrowych serw w samolotach FPV. Zwłaszcza wtedy gdy mamy radiolink rc na 433. Na nic tu szybkość działania cyfrówek jak wysyłamy z ziemi 12sto kanałowy sygnał w standardzie ppm.
Sytuacja poprawia się gdy samolot jest w trybie auto. Wtedy wszystko działa szybko i precyzyjnie.
Kolejna sprawa to pobór prądu. W stanie "jałowym" dwa małe serwa biorą 0,5A. Wystarczyło dotknąć palcem lotek, a prąd wzrósł do 1A.
IMO w samolotach FPV rozwiązania powinny być raczej energooszczędne.
Nowe serwo będzie dopiero za 2 tygodnie więc jutro w zależności jaka będzie prognoza na sobotę trzeba podjąć decyzję o złożeniu na szybko drugiego kompletu skrzydeł na stockowych serwach.
Widac Tomku,ze nie mozesz doczekac sie ulotnienia
Pozdrawiam
Wolfik
Po zdjęciu PnT z nosa i założeniu piankowego, model ciężko wyważyć nawet z 12Ah na pokładzie. Wszystkie baterie pchnięte maksymalnie do przodu i CoG na styk. Wychodzi na to, że został stworzony do kamer i amperogodzin
Montuje drugi komplet skrzydeł. Może zdążę na jutro.
Jak się wyrobię to próba pod pełnym obciążeniem z ręki bo nie udało mi się dziś kupić śledzi do zakotwienia gumy bungee.