Cookie Control - Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z -> Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce -> Przeczytaj o tym. Kliknij przycisk Akceptuj Cookies, aby zaakceptować cookies.
Wcześniej, jako dziecko, sklejałem modele redukcyjne z plastiku, ale po 4-5 latach zachorowałem na RC. I to jest to czego szukałem!
Jestem miłośnikiem lotnictwa (fanem F4U Corsaira), interesuję się techniką, od dziecka majsterkuję, a modelarstwo (redukcyjne, a teraz RC) jest głównie urzeczywistnieniem moich lotniczych fascynacji i innych zainteresowań. Ciągnie mnie w stronę makiet
Bardzo mi miło zawitać na forum. Mam nadzieję poznać Was osobiście, "na żywo".
Pozdrawiam Wszystkich!
Edytowane przez Andy dnia 26-04-2014 15:16
Witamy, witamy - Kolegę "zakręconego w tę samą stronę".
Mamy również nadzieję na spotkania się w realu i wymianę doświadczeń w przyszłym sezonie - a może z niektórymi nawet wcześniej -
Dla mniej zorientowanych Kolegów zapodam, że Bartek buduje od podstaw z depronu model F4U Corsaira.
YouTube Video
- bardzo boleję nad tym, że w moim projekcie niestety nie ma klap -
Dzieki za prezentację mojego stwora. Wyrób Corsairopodobny, ale mi bardzo się podoba (przymykam oko na pewne niedoskonalości) i jestem z niego bardzo dumny
Fajnie byłoby sie zobaczyc jeszcze w przerwie sezonowej. Jam do spotkań chętny.
Samolot z depronu hmm jest się czym chwalić - fajn|
- poza tym warto zapoznać się z tematem ze względu na technologię wykonania modelu z takiego materiału - jest szereg ciekawych szczegółów technologicznych.
Zdecydowanie ten model robi wrazenie. Jak widac i z depronu mozna cos wyjatkowego "wystrugac" Powodzenia z projektem. (moze i na naszym forum jakas relacja; tak rownolegle do pfmrc )
poza tym warto zapoznać się z tematem ze względu na technologię wykonania modelu z takiego materiału - jest szereg ciekawych szczegółów technologicznych.
Powiem Ci, Andy, ze na chwile zastanawialem sie nad kolejnym zimowym projektem
Ah, caly ja.
Pozdrawiam
Wolfik
Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Dzisiaj odbyłem pierwsze kołowania i próby rozpędzania. Zamierzam w wątku na pfmrc wkleić filmik, ale jest strasznie duży i potwornie wolno się ściąga. Chyba go wstępnie przytnę.
W opisie do filmu chciałbym zawrzeć wszystkie swoje obserwacje i podzielić się wrażeniami. Ogólnie są b. pozytywne. Bardzo proszę zainteresowanych o cierpliwość.
Na razie zapraszam do obejrzenia kilku fotek z Waszego/naszego lotniska.
Model jak widać w realiach lotniska prezentuje się znacznie korzystniej niż w zaciszu warsztatowym -
Bartek, bardzo fajnie że próby wypadły pozytywnie, no i prawie bezproblemowo. Mam nadzieję, że uporasz się do soboty z modernizacją detali i uwiecznimy oblot. Filmem nie przejmuj się, damy radę - "będzie Pan zadowolony".
Pięknie - no już myślałem, że wzniesie się w powietrze. Faktycznie wyglądało, jakby już, już, już miał wzlecieć. A to że tak podskakuje na nierównościach to dlatego, że to zapewne dość lekki model - Jaka wyszła masa do startu?
Zapodaj mu trochę oliwki na ośki kółek -
Edytowane przez Andy dnia 13-12-2013 13:46
Andy napisał(a):
A to ze tak podskakuje na nierównościach to dlatego, że to zapewne dość lekki model - Jaka wyszła masa do startu?
Zapodaj mu trochę oliwki na ośki kółek -
Masa wyszła 2.155g z lżejszą baterią, z cięższą - 2.260g. Obciążenie jednostkowe płata - 60-62g./dm2
Dobieram silnik i regulator. Stwierdziłem, że i tak silnik z 3-4 łopatowym śmigłem będzie miał zapas mocy i ciągu, więc nie ma co czekać, aż skończę i zważę model . Czy to bardzo źle? Planuję wyrobić się w 1.5-1.6kg.
Mam takie opcje:
1.
Dulasky Combo (chyba dobry ale przeraża mnie cena) http://www.dualsk...amp;id=640
2.
Oryginał, ale do śmigła 3-łopatowego http://www.hobbyk...apter.html
3.
Oryginał, ale do śmigła 4-łopatowego (czyli takiego jakie chcę) z kapitalnej strony z tabelą i pomiarami dla parametrów silnika z różnymi śmigłami http://www.bungym...php?id=123
albo tańszy z serii Lite (najlepiej by było, gdyby ten się nadawał) - czy ktoś z Kolegów ma jakieś doświadczenia z tą wersją, ew. wie czym się różni od zwykłaego regulatora Duala? http://www.nastik...-4526.html