Cookie Control - Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z -> Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce -> Przeczytaj o tym. Kliknij przycisk Akceptuj Cookies, aby zaakceptować cookies.
I tu jest to miejsce właśnie do rozważań o silniczku do tego modelu.
Z tego co wyczytałem, to silniczek powinien mieć maksymalny wymiar średnicy 18 mm? Ale chyba nie ma konieczności ograniczania się do tej średnicy bo widzę, że silniczek mocowany jest do wręgi, która jest czołowo przyklejona do gondoli. Tak od razu to przewidziałbym jakieś wzmocnienie połączenia tej wręgi z gondolą (kadłubem).
Rozumiem, że maksymalne śmigiełko jakie zmieści się to 5 cali?
Jaką masę startową przewiduje Pan Kierownik Projektu osiągnąć w modelu?
Z tego co można wyczytać to zastosowanie silniczka C1822 o KV 2100 powodowało, że model latał bardzo szybko - "jak rakieta". Przyznam, że może być trochę problem z doborem rozsądnego motorka przez ograniczenie wynikające ze średnicy śmigła. No nic, może coś się znajdzie.
Gdyby zmieściło się śmigło 6 cali to można byłoby przewidzieć taki silniczek: http://www.nastik...-2050.html
- ale trzeba byłoby mocno zadbać o masę.
Natomiast, jeżeli można zastosować tylko śmigiełka 5 cali to faktycznie trzeba wybrać silniczek wysokoobrotowy - tylko jak pisałem uprzednio - nie będziesz usatysfakcjonowany z długości czasu lotu.
Edytowane przez Andy dnia 30-06-2014 08:22
Prawie dobrze, ale jak zwróciłeś uwagę, zasilany jest pakietem tylko 2S, więc nie jest to zbyt dobry wybór. Przy parametrach tego modelu pakiet i układ napędowy będą mało wydajne. Z reguły pakiety 2S stosuje się modelach halowych w klasie F3P - tam gdzie walczy się z masą modelu mając idealne warunki lotne.
Poza tym widzę, że spokojnie śmigiełko 6 calowe można zapodać do tego modelu.
Jak nie mają to u siebie to składaj zamówienie i ściągną go z innego sklepu, albo od producenta. Jutro zadzwonię do sklepu w ciągu dnia i zobaczę co powiedzą w tej kwestii.
Poczekaj zamówiłem z abc podobny do tego http://abc-rc.pl/... tylko mniej kv choć upierali sie co do tego silnika.
Jutro maja dac znac czy beda go mieli.
W modelarni jest 2 gosci co chca pomoc a ten gosc w okularkach to raczej odstrasza niż pomaga.
____________________________________ Turnigy 9x z ER9x TELEMETRY KIWI-F3P Calmato Alpha 40 Trainer GP OSMax 40LA Extra Little OSMax10 QUAD TBS DISCOVERY clone
A Ty znowu w stronę tych 2000 KV -
Będziesz chciał jakąś kamerkę włożyć na pokład tego modelu (co jest częstym przypadkiem wśród użytkowników tego modelu) to już będzie za dużo dla tego motorka.
Nie własnie gadałem z serwisantem można powiedzieć znajomym serwisantem z abc-rc i ma mi cos dobrac. Mówiłem że ma mieć koło 1400-1800 tylko gabarytami ma być zbliżony.
Zobacze co mi powie.
Andy idę za twoimi radami. Jeżeli chodzi o kamerkę to myślę że w tym roku do tego modelu nie zamontuje jej.
Mam plan dokonczyć TBS-a i tam zamontować kamerki jedną do FPV drugą do nagrywania. Plan do zrealizowania na koniec sierpnia tego roku.
Chce kupić tam nowe regle i nowe silniki wolnoobrotowe do pakietu 3s-4s. To jest mój priorytet.
____________________________________ Turnigy 9x z ER9x TELEMETRY KIWI-F3P Calmato Alpha 40 Trainer GP OSMax 40LA Extra Little OSMax10 QUAD TBS DISCOVERY clone
Silnik dotarł zamontowany wszystko ustawione i dziś oblot jak deszczyk przestał padać i co i lipaaaaaaaaa.
Po wyrzucie model skręcił w lewo na wysokości około 10 metrów zrobił pierdut w ziemie i złamała się tylna częś modelu (odpadła cała tylna część)
Powiem tak nie polecam nikomu mini skywalkera kto się chce uczyć latać
Chińska lipa
ALE:
Model już naprawiony i jutro gdzieś wyskocze na latanko jak nie bedzie padać