Cookie Control - Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z -> Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce -> Przeczytaj o tym. Kliknij przycisk Akceptuj Cookies, aby zaakceptować cookies.
Idac tropem tylniego zawieszenia postanowilem go troche wzbogacic . Jedna z pierwsza rzeczy jaka zrobilem zaokraglilem naroza w srodku. Wykonane zostaly one z kawalkow balsy, gdyz waga w makiecie ma znaczenie..
Dzieki Andy za wskazowke
Nastepnie wyrownalem niedokladnosci szpachla, starlem i nalozylem 1 sza warstwe gruntowki. Kolejnym krokiem bylo wstawienie polwalkow na sciankach pokazujacych ozebrowanie.
Airwolf bez "wyskakujacych" dzialek? Hmmm, to nie jest opcja. Oczywiscie zrobilem podstawe do tego
I dodalem jeszcze koleczko. Efekt byl zadawalajacy. Az chce sie wiecej i wiecej.
To tyle na dzisiaj. Musze gonic teraz z druga strona.
Edytowane przez Wolfik dnia 04-12-2017 00:27
Pozdrawiam
Wolfik
Tak bylem zadowolony z postepow, ze postanowilem zamontowac reszte podwozia (na razie jeszcze na tasiemki)
i postawic go na kolach
Efekt byl w 100% zadawalajacy. Sprawdzilem "oczkiem" jak wyglada poziom w szerz i musze powiedziec ze nic dodac, nic ujac, tylko montowac. Mila niespodzianka
Jesli chodzi o poziom w dlugosci to bedzie on jeszcze ustawiany, ale to dopiero po wykonaniu i zamontowaniu wyrzutni rakiet.
No to na tyle koledzy, do nastepnego razu.
Edytowane przez Wolfik dnia 04-12-2017 00:36
Pozdrawiam
Wolfik
Po ostatnim poscie postanowilem wziasc sie troche za srodek modelu, a konkretnie za kokpit. Pierwsza czynnością było obniżenie otworu serwa do przedniego kola oraz odciecie czesci obudowy kola. Ma to na celu umieszczenie panela z zegarami podświetlanego z tylu.
W międzyczasie zrobiłem szkic panela zegarow na papierze i zacząłem powoli wycinac, docinac, przecinac, itp. otwory, obramowki na zegary. Jest to bardzo pracochłonne zajecie i wymaga duzo precyzji aby efekt był zadawalający.
Dodatkowo zacząłem budowe obudowy srodkowego panela. Jest to na razie kontrukcja ale daje mi zarys wielkości tych czesci.
Inna czynnoscia była budowa foteli. Fotel zbudowany jest z 4-ech warstw balsy sklejonej razem w przeciwnych kierunkach sloi co widac na poniższych zdjęciach. Po sklejeniu zacząłem ścierać przod dla nabraniu kształtu, formy fotela.
Gdy wszystkie czesci były już obrobione zostaly sklejone razem pod odpowiednim katem. W ten sposób powstaly dwa fotele. Czeka nas jeszcze zrobienie ram do siedzen i obicie je „skora”
No i to byloby na tyle w tym odcinku
Edytowane przez Wolfik dnia 05-12-2017 22:27
Pozdrawiam
Wolfik
- widzę, że rozpoczął się etap "walki" o wolne miejsce w makiecie -
No nie Wolfik,
ty mnie normalnie "powalasz" swoją precyzją wykonania i dbałością o szczegóły - a szczególnie ta tablica przyrządów i fotele.
A nie zapomnij mi tam tych fotelików skórką obciągnąć -
Koledzy, czytajcie, patrzcie i uczcie się - tak się robi prawdziwą makietę heli -
Dzieki za mily komentarz. Jesli chodzi o miejsca to duzej walki nie bedzie , bede ja i moja prawa reka.
Koledzy, czytajcie, patrzcie i uczcie się - tak się robi prawdziwą makietę heli -
Andy, mysle, ze na forum mamy kolegow, ktorzy rowniez zbudowaliby makiete tak jak ja. Tylko narazie sie nie wychylaja.
A szkoda popatrzylbym i ja, albo nawet cos podlapal.
Pozdrawiam
Wolfik
To co widzisz na zdjeciach to jest efekt blysku lampy z aparatu na wlokno weglowe na ktore zostalo nalozone wszelkiego rodzaju zele, lakiery dla jego wzmocnienia. Jest to gotowy kadlub smiglowca ktory nabylem.
Jesli chodzi o folie to mozesz ja nabyc w sklepie z akcesoriami samochodowymi, a jesli nie maja to wpisz haslo w wyszukiwarce i wyswietla ci sie sklepiki sprzedajace ja.
Edytowane przez Wolfik dnia 29-03-2012 23:50
Pozdrawiam
Wolfik
Ale udalo mi sie cos zrobic czym chcialem sie pochwalic
A zaczelo sie od poszycia materialu;
a nastepnie oklejenia
Mysle, ze nie wyglada to tak zle, no nie
Edytowane przez Wolfik dnia 05-12-2017 22:43
Pozdrawiam
Wolfik
Wyszpiegowane na Waldorfie:
Ostatnio próbowałem spasować "szyby" do wyciętych otworów w kabinie, ale niestety nie jestem zadowolony z rezultatu. Przede wszystkim szybki są bardzo mgliste, nierówne,etc.
Zastanawiałem się nad zrobieniem takich szybek samemu, ale problem w tym ze maja one uwypuklenia, są lekko skręcone, wykrzywione, nazwijmy to jak kto tam chce, i nie bardzo wiem jak się za to wziąć. :roll:
Myślałem o wycięciu formy szybki o 5 mm za dużej, osadzić w otworze okna i delikatnie podgrzać ja opalarka do drzewa ale obawiam się ze temperatura możne wykrzywić również elementy obudowy.
Czy któryś z kolegów próbował czegoś takiego, lub zna sposób na to?
Każdy pomysł jest mile widziany.
- obudowie to nic się nie stanie, a szybki bez kopyta nigdy nie dopasujesz (tak jak pisał d.a.r.o.) - a znając Ciebie Volfik, to Ty musisz do tej operacji zrobić sobie i kopyto i takie jedno specjalne urządzenie do próżniowego formowania elementów do modeli.
Formowanie dotyczy innych elementów, ale zasada jest ta sama. poczytaj w temacie: Próżniowe formowanie elementów modeli
Rzeczywiscie nalezalo sie po uszach (jesli chodzi o waldorfa). Sprobuje tej techniki z jutuba choc do konca nie jestem przekonany. Trzeba chyba troche praktyki z nakladaniem na forme. Ale w koncu to zabawa, na nie .
Maciek,
Logo juz jest, tylko go trzeba odbic na siedzeniu. Dzieki.
Pozdrawiam
Wolfik