Zobacz temat
RC Radom » Warsztat modelarski » "Elektryka"
 Drukuj temat
Ładowarka
berkut
Zasilacz do laptopa lub do zasilania listew LED, 12V, 5A wystarcza do ładowania 6S 5000 mAh prądem 2,5A. Zawsze można zakupić takie coś http://www.hobbyk...220W_.html
lub http://elektrotec...150-12/344 ewentualnie zasilcz do CB radia http://allegro.pl...01374.html
----------------------------
www.videofly.com.pl

www.videofly.com.pl
Andy
Koledzy, pozwolę sobie przypomnieć, że zapytanie Wolfika dotyczyło zasilacza, który ma być zastosowany do kombajnu do jednoczesnego ładowania 4 lub 2 pakietów 6S 5000 mAh.
A my tu myszkujemy po pobocznościach Nie wiem
Andy

berkut
To niech sobie kupi ten http://www.modele...UPNER.html
----------------------------
www.videofly.com.pl

www.videofly.com.pl
Wolfik
Koledzy, kupujac z HK placimy clo i akcyze?
Pozdrawiam

Wolfik

Waarschip 730 - sklejka modelarska
Mig 29 - depron (w budowie)
Airwolf VARIO - carbon (w budowie)

Andy
Wolfik, różnie z tym bywa. Do 100 $ nie powinno być problemów, no ale wiesz - budżet Państwa jest w potrzebie - Nie wiem
Andy

Jedrek
Z tego, co się obczytałem po forach, to ani cła ani akcyzy tylko VAT i to wtedy, kiedy ma się pecha.

Wolfik
Szperajac na necie znalazlem ta ladowarke

http://www.modele...anguage=pl

Nie jest to kombajn, ale 2 szt zaladuje. Jakies opinie ?
Pozdrawiam

Wolfik

Andy
Wolfik,
no faktycznie PEREŁKA wśród ładowarek. Ale Raytronic to "droga firma" i czy faktycznie potrzebne są Tobie takie parametry:

Napięcie zasilania 11 -28V DC.
. Dwa niezależne kanały do obsługi: 1-18 ogniw NiCd/NiMH, 1-7 ogniw Li-Ion/Li-Pol/Li-Fe lub 2~24V (2V/ogniwo) żelowe akumulatory ołowiowe Pb.
. Prąd ładowania (0,1A – 20,0A) automatycznie ograniczany do max 500W/kanał (przy zasilaniu 24V).
. Prąd rozładowania (0,1A – 10,0A) automatycznie ograniczany do max 50W/kanał.

No i pamiętaj, że jeszcze do tej ładowarki potrzebny będzie stosowny zasilacz - odpowiednia moc, aby wykorzystać te parametry.
No chyba, że cierpisz na nadmiar kasy - Nie wiem
Podobne funkcje ma ładowarka, którą już przedstawiałem - ta, którą ma Kuba - też dwu kanałowa i zakres funkcji taki jaki będzie Tobie potrzebny. A jest prawie o połowę tańsza.
Projektując ładowarkę EQUILIBRIUM TWIN 80W dążyliśmy do tego, aby dostarczyć modelarzowi rekreacyjnemu „to wszystko”, co jest potrzebne do obsługi akumulatorów z przyjemną mocą ładowania i rozładowania.

www.modelemax.pl/images/sklep/ladowarki/RCA0034.jpg

Andy

kuba
Polecam-Uśmiech
Spektrum DX6i
- Beta 1400
-Cessna 182
-Ultron 3D
-Mig-29 depron
-Katana MD Precision Aerobatic
-Extra 330 SC EPP Hacker
-Kiwi F3P
- P40 (ESA)

Wolfik
Dzieki Koledzy,

Mysle, ze zdecyduje sie na EQUILIBRIUM TWIN 80W .
Andy, tak jak podales w poscie, bedzie wystarczajaca dla modelarza rekreacyjnego Z przymrużeniem oka, a skoro Kuba sprawdzil ja juz i jest zadowolony, to ja mysle,ze tez Z przymrużeniem oka
Pozdrawiam

Wolfik

Andy
Sorry Wolfik za OT, ale to w tym temacie był poruszany problem dodatkowych opłat celnych, czy też akcyzowych przy przesyłkach z poza UE.
Właśnie pojawiła się nowa metoda działania urzedów celnych - przesyłka trafia na UC, tam jest naliczana dodatkowa opłata bez zaglądania do przesyłki (kiedyś trzeba było napisać specyfikację towarową co tam ciekawego znajduje się w przesyłce, jeżeli faktura nie spełnia wymogów specyfikacji). Następnie przesyłka trafia pocztą do miejsca przeznaczenia i ...... SURPRISE. Nagle w okienku dowiadujemy się, że trzeba dodatkowo dopłacić trochę kasy, bo przesyłka przeszła przez UC i została doliczona akcyza czy też inna opłata celna (ok. 70 PLN od 100$ wartości przesyłki).

Ha, ja mialem całkiem inną sytuację, Paczka 1.2KG 100$, patrząć na tracking po 2 dniach zwolnili mi ją z urzędu celnego (wer zabrze) Bez żadnego informowania mnie co jest w środku etc, Dziś ide na pocztę odebrać paczke a tu sie okazuje że musze zapłacić 72zł ( VAT)

ja miałem tak z aparaturą, kwota na paczce była 480$, nie dostałem maila, listu, nic... wszyscy koledzy pytani byli przekonani ze zostałem zwolniony z opłat.
Poszedłem na pocztę i pani przy okienku poprosiła mnie o zapłatę kwoty pobrania w wysokości 380zł

Trochę się zdziwiłem gdyż przesyłka nawet nie miała 100g a jej wartość to 40$.
Jest to moja pierwsza przesyłka ktora trafiła do celników.
Co do opisu to miałem zdaje się "gift"

Wszystkie cytaty są baaaardzo aktualne - początek grudnia.

- a nie pisałem, że budżet naszego Panstwa potrzebuje kasy - Nie wiem

Dlatego ja preferuję zawsze spradzone źródła zaopatrzenia, aby nie zostać nieprzyjemnie zaskoczonym przy okienku.
Andy

Wolfik
Ostatni post Andiego.

Ups Smutek

Ja osobiscie, tez nie lubie tego typu niespodzianek. Dlatego zdecydowalem sie na zakup w kraju.
Pozdrawiam

Wolfik

Andy
Dlatego zdecydowalem sie na zakup w kraju.

- oj tam, oj tam - ze sprawdzonych źródeł można zawsze coś sprowadzić - chociażby ze sklepów z UE tak jak ostatnio - Z przymrużeniem oka
Edytowane przez Andy dnia 09-12-2012 14:29
Andy

Wolfik
Dlatego zdecydowalem sie na zakup w kraju.

- oj tam, oj tam - ze sprawdzonych źródeł można zawsze coś sprowadzić - chociażby ze sklepów z UE tak jak ostatnio -

no tak z UE, i bez nie spodzianek. Wiadomo ile wyjda zakupy Z przymrużeniem oka
Pozdrawiam

Wolfik

karol31
Witam!
W końcu przyszedł czas na zakup lepszej ładowarki niż miałem dotychczas. Interesuję się szczególnie ładowarką Redox Alpha v2 http://www.modele...s_id=12448, którą polecał we wcześniejszych postach Berkut. Chciałbym usłyszeć waszą opinię na ten temat oraz jeśli ktoś ma to propozycję jakiś tańszych ładowarek z przedziału cenowego do 200 zł. Z góry dziękuję za pomoc.
PS: Co sądzicie o tej ładowarce http://www.modele...s_id=11860 , tak wiem, że jest powyżej 200 zł, ale po prostu jestem ciekaw waszej opini.
Cessna 480

$ZIELONY$

Andy
No widzę, że jakoś nikt nie garnie się do odpowiedzi w temacie, no cóż ...
Karol,
odnośnie ładowarki Redox Alpha v2 to mam nadzieję, że zauważyłeś, iż jej niska cena jest między innymi podyktowana tym, że nie posiada ona wbudowanego balansera:
Wbudowane gniazda:
- gniazda do balancera 2s, 3s, 4s, 5s, 6s

Natomiast odnośnie Twojego wyboru w przedziale cenowym około 200 PLN to myślę, że ładowarka wybrana przez Ciebie również nie ma również w zestawie wbudowanego balansera. Posiada jedynie adaptery do balnsera.

A ja poleciłbym Tobie trochę droższą łądowareczk z wbudowanym już balanserem, ale za to bez zasilacza sieciowego.

www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/GTA8.jpg

- link do polskiego sklepu ->http://radio-mode...,8641.html

A zasilacz możesz dobrać jakiś w miarę tani, ale odpowiedzi do tej ładowarki.
Sam używam na bieżąco 2 sztuk takich ładowarek i jestem z nich zadowolony.
Andy

karol31
Z tego z czego wyczytałem to obie zaproponowane przeze mnie ładowarki mają wbudowany balanser. Ta ładowarka, którą zaproponowałeś jest dobra, ale nie mam dużego wyboru w zakresie cenowym.
Cessna 480

$ZIELONY$

Wolfik
Karolu,

Ta ladowarka http://www.modele...s_id=11860jest warta grzechu, tym bardziej, ze ma swoje wlasne zasilanie na 230 V, a oto troche danych, ktore znalazlem w sieci Z przymrużeniem oka

Ładowarka modelarska - EQUILIBRIUM 3.5 - RC System PROMOCJA!
Ładowarka z balancerem z możliwością zasilania zarówno z 12 jak i 220 V - moc maksymalna 50W.

Kompaktowa obudowa.
Czytelny wyświetlacz ciekłokrystaliczny.
Możliwa analiza procesu ładowania na komputerze PC (wymaga dokupienia odpowiedniego kabla i oprogramowania).

Parametry:
- rodzaje ładowanych ogniw : NiCD, NiMH, Li-Ion, Li-Pol, LiFe, Pb,
- ilość ładowanych ogniw Li-Ion, Li-Pol. LiFe : 1 - 6 ogniw,
- ilość ładowanych ogniw NiCD i NiMH : 1 - 16 ogniw,
- ilość ładowanych ogniw Pb : 2 - 24 V,
- prąd ładowania : od 0,1 do 6 A (regulowany co 0,1A),
- prąd rozładowywania : od 0,1 do 2 A (regulowany co 0,1A),
- ładowanie do 5 cykli,
- zasilanie : DC 12 V (11 - 18 V) - krokodylki lub 100-240 V,
- wyjście : 2 gniazda typu "banan",
- balancer 6 ogniw - max. prąd balansowania 250 mAh.

W opakowaniu:
- ładowarka EQUILIBRIUM 3.5,
- zasilacz + kabel sieciowy,
- kabel do zasilania z akumulatora (z krokodylkami),
- adaptery do złącz serwisowych pakietów PolyQuest/RAY/E-Tech, JST-XH i ThunderPower.
Pozdrawiam

Wolfik

karol31
Dzięki Wolfik za pomoc Doskonale.
Cessna 480

$ZIELONY$

Przejdź do forum: