MIG-29 3D EDF - SebArt
|
Wolfik |
Dodany dnia 15-01-2013 20:45
|
Instruktor
Data rejestracji: 20.11.11
|
Andy, nie chwale sie bo to byl prezent gwiazdkowy z 2011 , a ja swoim wpisem uzupelnilem tylko swoja flote.
A jesli chodzi o in box to bylo: czytadlo do obslugi, sznureczek do apki, pudelko jak po zapalkach do odbierania sygnalu, jakis maly wkretak ( chyba do podkrecania obrotow przy budowie Wolfa) no i oczywiscie ten oto nadajniczek
.
Ogolne wrazenia sa pozytywne pod kazdym wzgledem. Osobiscie jestem bardzo zadowolony i polecam.
Pozdrawiam
Wolfik
Airwolf VARIO - carbon (w budowie)
|
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 16-01-2013 17:08
|
Główny administrator
Data rejestracji: 05.11.11
|
Po udzieleniu ostrej reprymendy ustnej, wpisaniu nagany do akt, jak i zagrożeniem zwolnienia z tej zaszczytnej funkcji: Psia kość, bedą zwolnienia
osobisty dostarczyciel w dniu dzisiejszym zaprezentował właściwą postawę i dostarczył wreszcie do domu przesyłkę:
Ta oddzielna torebeczka to przedłużacz do miejsca zamontowania w modelu modułu telemetrii.
A to cała zawartość przesyłki:
- czas brać się do zmontowania tego wszystkiego -
Andy
|
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 16-01-2013 18:21
|
Główny administrator
|
No i pierwszy elemencik dorobiony:
- jest to element połączeniowy do pomiaru napięcia w pakiecie podczas lotu.
Andy
|
|
|
|
Wolfik |
Dodany dnia 16-01-2013 21:14
|
Instruktor
|
Po udzieleniu ostrej reprymendy ustnej, wpisaniu nagany do akt, jak i zagrożeniem zwolnienia z tej zaszczytnej funkcji
Andy, troche za ostro , trzabylo tylko klapsa. Przyjemnosc po obu stronach.
A propos podoba mi sie ten model i relacja z budowy.Sporo szczegolow utrwalajacych dla moich budowli.
Pozdrawiam
Wolfik
|
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 16-01-2013 21:25
|
Główny administrator
|
Andy, troche za ostro
- oj tam, oj tam - należało się i już -
podoba mi sie ten model i relacja z budowy.Sporo szczegolow utrwalajacych
- staram się być jak najbardziej szczegółowym, bo wiem że to kopalnia wiedzy dla innych, którzy z czasem zmierzą się z podobnymi zagadnieniami jak moje -
A poza tym kolejny sukces dnia dzisiejszego - udało mi się opanować bindowanie modułu telemetrii z nadajnikiem (tak, tak, z nadajnikiem):
A to efekt - odczyt z apki:
Alarmy na maksymalną temperaturę i minimalne napięcie też już ustawione -
Jutro pakujemy wszystko do śrdodka - ale muszę jeszcze sprawdzić jeden szczegół -
Edytowane przez Andy dnia 16-01-2013 21:31
Andy
|
|
|
|
Wolfik |
Dodany dnia 16-01-2013 21:42
|
Instruktor
|
Ciekawa ta telemetria. Musze rozpracowac swoja apke pod tym wzgledem (choc telemetri nie ma), ale to troche pozniej.
kopalnia wiedzy dla innych, którzy z czasem zmierzą się z podobnymi zagadnieniami jak moje -
Andy, ja na pewno i to pewnie juz w niedlugim czasie.
Pozdrawiam
Wolfik
|
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 17-01-2013 07:59
|
Główny administrator
|
Ciekawa ta telemetria.
- jak doświadczyłem tego, jak zgrzały sie lekko przewody i pakiet podczas testów napędów EDF, to decyzja była natychmiastowa. Niestety, ja nie latam "ekstremalnie" - do całkowitego zgotowania pakietów i silników - bo potem to nie ma pewności, czy model będzie bezpiecznie i przewidywalnie latał.
ale muszę jeszcze sprawdzić jeden szczegół
- juz sprawdzone - kwestia dotyczyła przedłużacza do modułu telemetrii. Do zbindowania zaleca się zastosowanie krótkiego oryginalnego kabelka połączeniowego - i tak właśnie jest na fotce po zbindowaniu. Po przepięciu modułu na przedłużacz wszystko działa poprawnie -
Edytowane przez Andy dnia 17-01-2013 08:09
Andy
|
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 17-01-2013 13:41
|
Główny administrator
|
No to można uznać, że projekt został zakończony. Dziób samolotu został też już wklejony:
A tak udało mnie się wszystko rozmieścić w modelu:
Masa modelu do lotu wyszła 1815 gram.
Pozostało tylko jeszcze wyważenie modelu, trochę dobrej pogody no i w górę -
Andy
|
|
|
|
Maciek |
Dodany dnia 17-01-2013 14:05
|
Doświadczony użytkownik
Data rejestracji: 08.11.11
|
Czekam na info :3
ofna Multilator Redbull 4.6
FreeFly Jak 55 3D
cessna skyline bl hype
Kyosho mp9e
[b]KYOSHO TF-6 drift stalion
Aparatura
sanwa sd-6g i sektrum dx3s
|
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 30-04-2013 12:20
|
Główny administrator
|
Po wielu miesiącach oczekiwania stało się - w dniu dzisiejszym model został oblatany. Wykonałem nim 3 loty i przyznam, że mocno się spociłem - nie wiem czy to skutek jeszcze mijającej choroby, czy z wrażenia.
Przyznam, że model jest piekielnie szybki i dość specyficzny w pilotażu - to chyba przez ten system żyroskopu zastosowany w nim przez producenta. No i to co rzuciło mnie się w oczy i trochę dało we znaki w sprowadzaniu go na ziemię - model jest dobrze wyważony i z użyciem EDF-ów leci poziomo, natomiast jak tylko zamknie się gaz i jeszcze jest się pod wiatr, model zwalnia, ale doś mocno zadziera dziób do góry.
Ale nic daliśmy radę i model powrócił 3 razy bezpiecznie na ziemię, choć przy trzecim lądowaniu - trochę twardszym - okazało się, że skośnoocy wykonawcy dość kiepsko przykjeili jedną z płóz, na których model ląduje i w efekcie odkleiła się ona.
No cóż przykleimy i będziemy dalej trenować -
Andy
|
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 30-04-2013 21:25
|
Główny administrator
|
No i to co rzuciło mnie się w oczy i trochę dało we znaki w sprowadzaniu go na ziemię - model jest dobrze wyważony i z użyciem EDF-ów leci poziomo, natomiast jak tylko zamknie się gaz i jeszcze jest się pod wiatr, model zwalnia, ale doś mocno zadziera dziób do góry.
Tym bardziej nie dawało mi to spokoju, że nawet przesunięcie pakietu do przodu o 4-5 cm nie przyniosło zmiany w zachowaniu modelu przy ograniczeniu prędkości.
Myślę, że wiem gdzie tkwi powód takiego zachowania się modelu przy wyłączeniu-zredukowaniu napędu.
Instrukcja nakazuje takie ustawienie w neutrum lotek:
Lotki są zespolone na stałe ze swego rodzaju klapami i to one mają być w powierzchni płata skrzydłowego, natomiast lotki w takim układzie są uniesione w górę w neutrum. I myślę, że takie ich ustawienie skutkuje zadzieraniem nosa przy ograniczeniu prędkości. Obniżyłem o 2 mm neutrum lotek - tym samym klapy będą też trochę niżej.
Edytowane przez Andy dnia 30-04-2013 23:04
Andy
|
|
|
|
Jedrek |
Dodany dnia 30-04-2013 21:53
|
Użytkownik
Data rejestracji: 20.07.12
|
W ten sposób powstaje klasyczny "butterfly" ale proporcje wychylenia klap do lotek mogą wymagać domiksowania SW metodą prób i błędów. Odchylenie klap od neutrum w dół może spowodować jeszcze większe zadzieranie nosa ale im mniejszy model, tym efekt słabszy. Można zacząć od 5%SW w dół. |
|
|
|
Maciek |
Dodany dnia 30-04-2013 22:22
|
Doświadczony użytkownik
Data rejestracji: 08.11.11
|
MIG ma plozy?? ja w rafale takich udogodniej nie mialem ale zabawa edf jest fajna ze wzgledu na to ze przy gazie na maxa lepiej sie nim steruje
ofna Multilator Redbull 4.6
FreeFly Jak 55 3D
cessna skyline bl hype
Kyosho mp9e
[b]KYOSHO TF-6 drift stalion
Aparatura
sanwa sd-6g i sektrum dx3s
|
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 30-04-2013 23:06
|
Główny administrator
|
Odchylenie klap od neutrum w dół może spowodować jeszcze większe zadzieranie nosa
Jędrek, ale to tylko 2 mm w dół -
Kiedy obie lotki sterczą w neutrum wychylone do góry o 5 mm, to efekt zadzierania nosa przy małej prędkości jest znaczący.
A domiksowania SW (w dół) trochę bałbym się, bo model przy locie poziomym leci poziomo bez zniżania się, czy wznoszenia. I dołożenie mu trochę w dół będzie mogło skutkować zniżaniem się przy locie z dużą prędkością.
Nic popróbujemy następnym razem i zobaczymy co i jak.
MIG ma plozy??
- noooo, nie masz pojęcia jaki fajny wynalazek -
Edytowane przez Andy dnia 30-04-2013 23:15
Andy
|
|
|
|
Wolfik |
Dodany dnia 01-05-2013 21:03
|
Instruktor