Turnigy 9XR
|
gruby9999 |
Dodany dnia 29-03-2013 20:02
|
Użytkownik
Data rejestracji: 18.04.12
|
Witam
Ostatnio zakupiłem tą apke Turnigy 9XR mode 2 , na początek chce ja wykorzystać do sterowania łodzią , która to zaczynam już powoli budować.
Niestety jestem początkującym i mam problem z ustawieniem tej apki . Dodam ,że wsadziłem do niej nadajnik Fry sky + 8 kanałowy odbiornik łodz będzie miała coś ko 7 serw jesli wszystko uda mi się wykonać.
Dziś podłączyłem sobie silniki pod regulator obrotów , i niby wszystko działa ale jest problem .
Gdy wychyle drążek ku górze moze niecały centymetr albo i mniej to silnik pracuje juz na najwyższych obrotach... Natomiast w dół murze więcej wychylić aby zaczął pracować w drugą stronę.
Jak przesunę drążek w prawo to silnik działa na niskich obrotach a jak w lewo to w ogóle.
Z tego co zauważyłem to jak włączę apke. to po lewej stronie ,żeby kółeczko pokryło sie z kropką muszę wychylić drążek ku gorze jakiś milimetr może półtora.
Pomógł by mi ktos z ustawieniem tej apki bo instrukcje( przetłumaczona przez pewnego modelarza) czytałem juz ze 4 razy i wiem co mniej więcej gdzie sie przestawia ale jak to ma być poustawiane to nie wiem .
Będę wdzięczny za pomoc.
a z czasem chciałbym sie przerzucić na coś ze skrzydłami
Michał. |
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 29-03-2013 21:04
|
Główny administrator
Data rejestracji: 05.11.11
|
Michał z tego co opisujesz to myślę, że apka nie jest właściwie ustawiona i wyregilowana.
Chociażby świadczy o tym to, że:
Gdy wychyle drążek ku górze moze niecały centymetr albo i mniej to silnik pracuje juz na najwyższych obrotach... Natomiast w dół murze więcej wychylić aby zaczął pracować w drugą stronę.
Poczytaj dokładnie instrukcję obsługi do apki i spróbuj ją sam ustawić.
A tak na marginesie - apke kupowałeś od kogoś, czu to sztuka nówka?
Jeżeli od kogoś, to na początek zresetuj wszystkie pamięci i wyczyść ich ustawienia i trymowania. Dopiero wtedy bierz się za ustawianie dla swojego modelu.
Bieg wsteczny można uzyskac tylko poprzez przełączenie rewersu na kanale gazu - i dobrze jest przypisac taką funkcję jednemu z nieużywanych przełączników (dwupozycyjnemu) w apce - może poprzez jakiś mikser?
A do czego chcesz zastosować tych 7 serw? gdzie w łódkach z reguły masz jedno serwo kierunku. Wiedz, że pozostałe funkcje sterowane serwami (czyli tzw. wodotryski) trzeba przypisać wolnym kanałom, a następnie wolnym przełącznikom. Nie przypisuje się wodotrysków do drążków - bo one sterują z reguły kanałami proporcjonalnymi - tyle ile wychylisz drążek, tyle wychyla się ramię serwa, którym one sterują. A wodotryski z reguły przypisuje się do włączników 2 lub 3 pozycyjnych. A takich w standardowej apce są tylko dwa (gear oraz Flap).
Proponuję zdobyć jakąś porządną instrukcję do tej apki i dopiero wtedy powalczyć z apką.
Andy
|
|
|
|
berkut |
Dodany dnia 29-03-2013 21:23
|
Doświadczony użytkownik
Data rejestracji: 06.11.11
|
Myślę, że instrukcja dla każdego początkującego to podstawa. Tu masz instrukcję do tej apki. https://www.googl...2042,d.ZWU
----------------------------
www.videofly.com.pl
|
|
|
|
gruby9999 |
Dodany dnia 29-03-2013 23:06
|
Użytkownik
|
Apke odkupiłem , ale sprzedający mówił ze kupił dwie jedna dla syna i mu się nie spodobała w ustawieniach tzn w pamięci żadnych modeli nie bylo zapisanych.
A jak sie apke przywraca do ustawień fabrycznych ??
CO do tej instrukcji to właśnie taka mam i nie bardzo ją rozumiem ;/ |
|
|
|
gruby9999 |
Dodany dnia 30-03-2013 05:03
|
Użytkownik
|
nie widze opcji edytuj takze napisze post pod postem.
Co do instrukcji jeszcze to czytałem ja ze 4 razy próbowałem ustawić coś w apce no ale bardzo nie wiedziałem jak to ma być wszystko ustawione .
Co do serw będą one ustawione oczywiście por rożne przyciski.
W łodzi planuje zrobić ruchome armaty x3 szt do tego otwierane klapy włazów torpedowych + jeśli mi się uda wystrzał torped. no i oczywiście sterowanie łodzią to w sumie ich będzie nawet 6 a nie siedem. |
|
|
|
berkut |
Dodany dnia 30-03-2013 07:54
|
Doświadczony użytkownik
|
To nie jest łódka tylko jakiś kuter lub niszczyciel
www.videofly.com.pl
|
|
|
|
gruby9999 |
Dodany dnia 30-03-2013 08:36
|
Użytkownik
|
kuter torpedowy |
|
|
|
berkut |
Dodany dnia 30-03-2013 11:01
|
Doświadczony użytkownik
|
Super, dawaj zdjęcia pooglądamy.
A co do apki. 4 podstawowe kanały na drążkach to:
1.RUD - Rudder - STER KIERUNKU
2. ELE - Elevator - STER WYSOKOŚCI.
3. THR - Throttle - PRZEPUSTNICA (GAZ)
4. AIL - Aileron - LOTKA
Oznacza to, że silnik powinieneś podłączyć pod kanał 3 THR,
Ster kierunku pod 1 RUD, reszta do dyspozycji i wyboru.
Podstawowa zasada przy silnikach !!! Gaz na minimum, czyli drążek na dole i trymer na maksa do dołu. Jeśli ci nie działa i nie włącza to należy przestawić REV (rewers) na pozycje odwrotną.
Resztę pytaj.
www.videofly.com.pl
|
|
|
|
gruby9999 |
Dodany dnia 30-03-2013 11:51
|
Użytkownik
|
tam będą dwa silniki dodatkowo podłączone pod regulator obrotów.
Podłączyłem silniki kablami do ragulatora .
Regulator podpiąłem pod kanał 1 przy odbiorniku.
Berkut zaraz wszystko podłącze i zrobię tak jak mówisz |
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 30-03-2013 12:19
|
Główny administrator
|
tam będą dwa silniki dodatkowo podłączone pod regulator obrotów.
- a nie właściwiej jest podłączyć każdy silnik pod osobny regulator?
Michał, ale myślę że Darek ma rację i warto byłoby abyś założył nowy temat (w dziale "Relacje z budowy" i tam opisywał oraz pokazywał na fotkach swoje postępy.
Poza tym właśnie w tym temacie widzę, że byłoby to dobre miejsce do pomocy przez Kolegów w ustawieniach apki.
Michał rób wszystko spokojnie i po przemyśleniach.
A wracając do apki - każda z pamięci modelu ma w swoich opcjach "RESET" - oczywiście pewno ze dwa razy zapyta, czy aby na pewno.
Zakładaj temat i startuj z nim.
Edytowane przez Andy dnia 30-03-2013 12:26
Andy
|
|
|
|
gruby9999 |
Dodany dnia 30-03-2013 13:50
|
Użytkownik
|
Jak sie bawię ustawieniami to zawsze ustawiam nowy zapis gdybym cos porobił zle to zawsze osuwam ten zapis w apce .
Tutaj zdjęcia po włączeniu apki wyskakuje mi alarm czytałem trochę na temat alarmów wiem ze można je wyłączyć ale czy powinny być wyłączone tego nie wiem.
teraz jak lewy drążek jest ustawiony na równo z kreskami ...
widać że kółko jest niżej niż kropka.
A tutaj zdjęcie widać , że na wyświetlaczu jest równo a drążek jest wychylony jakiś milimetr ku górze
zaznaczyłem czerwonymi kreskami żeby było lepiej widać. |
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 30-03-2013 15:03
|
Główny administrator
|
Moim skromnym zdaniem, to już pojawienie się tego alarmu wskazuje, że nie wszystkie ustawione uprzednio opcje (przypisania do przełączników) zostały usunięte - Please reset switches.
Na początek należy apkę doprowadzić do takiego stanu, aby ten komunikat nie pojawiał się podczas jej włączania.
A kwestię:
widać że kółko jest niżej niż kropka.
- można zapewne wyregulować trymerami, albo opcją podobną do "Travel Adjust" jak dobrze pamiętam.
Andy
|
|
|
|
gruby9999 |
Dodany dnia 30-03-2013 15:51
|
Użytkownik
|
sprawę z drążkami zrobiłem trzeba było to wykalibrować
a z tymi swichami to nie wiem jak i co mam zrobic |
|
|
|
berkut |
Dodany dnia 30-03-2013 17:01
|
Doświadczony użytkownik
|
Oj panowie, panowie !!!. Kto każe Wam robić kalibracje drążków ??????
Gaz czyli THR jest ruchomy: góra - dół i nie regulujemy tego. Jak włączasz aparaturę to gaz ma być na minimum czyli na dole - dla tego włącza ci się alarm.
www.videofly.com.pl
|
|
|
|
gruby9999 |
Dodany dnia 30-03-2013 17:39
|
Użytkownik
|
ale jak wezmę go ustawie na dół przy kalibracji to wtedy silnik będzie chodził w jedna stronę a tu musi chodzić przód tył..... |
|
|
|
berkut |
Dodany dnia 30-03-2013 18:25
|
Doświadczony użytkownik
|
Widzisz kolego, ale tego już nie napisałeś, że masz regla dwukierunkowego. Ja bym podłączył silnik pod kanał ELE. Myślę, że jest to bezpieczne a nawet lepsze rozwiązanie. Trzymasz i płyniesz, puścisz i się zatrzymujesz. Gaz na stałe jest dobry ale tylko przy samolotach. Zauważ, że przy samochodach też gaz jest zawsze w neutrum i manetka jest na sprężynie.
www.videofly.com.pl
|
|
|
|
gruby9999 |
Dodany dnia 31-03-2013 10:57
|
Użytkownik
|
Dzięki Berkut dobra rada z pewnością się przyda . Jeśli podłącze pod kanał ELE to wtedy gaz będę miał po prawej . Tak dobrze myślę ??
Ustawiłem tak gaz kanał pierwszy pod RUD
Drążek wykalibrowalem żeby był na samym dole.
Jeszcze jak by ktoś mógł mi wytłumaczyć tak na "chłopski rozum" o co chodzi z Trigger i triggerB
ten pierwszy ustawiony mam na ABS
a ten drugi na ELE |
|
|
|
berkut |
Dodany dnia 31-03-2013 20:17
|
Doświadczony użytkownik
|
Michał, gaz na ELE nie na RUD. Rud to ster kierunku a ELE to ELEVATOR to winda czyli ster wysokości. U Ciebie ten kanał będzie do gazu a RUD do skrętu. Trigger to przełączniki ale do czego ? już poczytałem. Są to przełączniki do timera i służą do ustawienia punktu włączenia timera w zależności od pozycji drążka. Funkcja przydatna w lataniu lub pływaniu/jeżdżeniu na czas.
www.videofly.com.pl
|
|
|
|
Wolfik |
Dodany dnia 02-04-2013 18:26
|
Instruktor
Data rejestracji: 20.11.11
|
Pomimo roznych opini, gdzie gaz, gdzie ster, ja w swojej lodzi zainstalowalem gaz w lewym drazku. W neutralnej pozycji silnik jest zatrzymany, drazek w dol lodz plynie do tylu, drazek w gore do przodu. Natomiast ster mam w prawym drazku, lewo - ster w lewo i prawo - ster w prawo.
Tak jest wygodniej sterowac lodzia, gdy plynie, a apke tez mam od modeli latajacych.
Pozdrawiam
Wolfik
Airwolf VARIO - carbon (w budowie)
|
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 02-04-2013 19:24
|
Główny administrator
|
ja w swojej lodzi zainstalowalem gaz w lewym drazku.
- no właśnie Wolfik posiada piękną łódź żaglową - jacht i obiecał, że jak wykombinuje trochę czasu to ją obpstryka i z lekka opisze.
Znając Wolfika i słysząc co opowiadał mi o tym jachcie to można spodziewać się wspaniałego tematu.
Wolfik, ja już nie mogę doczekać się tego tematu -
Andy
|
|
|