Cookie Control - Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z -> Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce -> Przeczytaj o tym. Kliknij przycisk Akceptuj Cookies, aby zaakceptować cookies.
Pierwsze kroki:
Centerplate, czyli rama nośna. Zawsze przy modelach tego typu spotykamy wiązki przewodów, które powiązane są tytkami w środku ramy. Można również inaczej i dla tego moja rama będzie miała ścieżki wytrawione na płytce.
Sercem modelu jest DJI NAZA LITE bez GPS ale to chwilowo. GPS oraz OSD będzie zamontowane w przyszłości.
Jeśli chodzi o film to lepiej zobaczyć ten: YouTube Video
Pierwsze kroki:
Centerplate, czyli rama nośna. Zawsze przy modelach tego typu spotykamy wiązki przewodów, które powiązane są tytkami w środku ramy. Można również inaczej i dla tego moja rama będzie miała ścieżki wytrawione na płytce.
cdn...
IMHO ścieżki na ramie to nie jest dobry pomysł. Rama to element konstrukcyjny który poddawany jest różnym obciążeniom i wibracjom, zwłaszcza przy twardszych lądowaniach. W wyniku tych ugięć może dojść do pęknięcia ścieżki. Diagnozowanie takich awarii nie jest łatwe.
To się robi inaczej. Stosuje się płytkę dystrybucji mocy, która nie przenosi żadnych obciążeń i jest podwieszona do ramy. Zobacz jak to jest zrobione u mnie albo u krzyśka. Sprawdzone rozwiązanie i bezpieczne. Oczywiście dopóki lata jakieś gopro to można sobie d... nie zawracać bo nie będzie szkoda ale jak zamierzasz powiesić REDa to się zastanów
Poza tym wygląda ciekawie.
Co będzie pod tym latać i ile planujesz gram do lotu? Jakie przeznaczenie?
Płytki dystrybucyjne jak najbardziej ale do dużych modeli gdzie pobór prądu jest duży. U mnie w małym kładzie nie potrzeba i wystarczy dystrybucja zrobiona wg mojego pomysłu.
A dzisiaj następne zdjęcia z budowy.
Górna płytka posiada mozaikę ścieżek do sterowania gimbala, to ta niebieska płytka na zdjęciu oraz podłączenie silników, czujnika położenia oraz masa pod nadajnik video.
Płytki dystrybucyjne jak najbardziej ale do dużych modeli gdzie pobór prądu jest duży. U mnie w małym kładzie nie potrzeba i wystarczy dystrybucja zrobiona wg mojego pomysłu.
No to chyba faktycznie maleństwo będzie bo ścieżki zasilające mają tak na oko nie więcej niż 5mm. Najgrubsza warstwa miedzi na laminacie to 2.5 milsa (zazwyczaj jest 1-1.5 mil). Zakładając że udało ci się kupić najgrubszą to po przeliczeniu uzyskałeś przekrój 0.35mm2. To tak jakbyś zasilał to wszystko przewodem od serwomechanizmu.
Możliwe że coś przespałem na wykładach z elektrotechniki ale zawsze mnie uczono że w temp. ok 25stC przyjmuje się 1mm2 na 10A ale może poprawcie mnie pliss.
Chyba że cały quad bierze max 5A razem z elektroniką i nadajnikiem.