Cookie Control - Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z -> Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce -> Przeczytaj o tym. Kliknij przycisk Akceptuj Cookies, aby zaakceptować cookies.
Zabieram się do układania elektryki w modelu, w którym chcę oświetlenie zasilić dodatkowym źródłem prądu NI-MH.
Zasilanie główne silnika bedzie z ESC natomiast wszystkie serwa z zewnętrznego BECa z pominięciem wbudowanego( w który wyposażony jest regulator). Całość ta zasilana będzie z pakietu 3S.
Moduł oświetlenia na wyjściu ma wtyk JR 3 piny czyli +, - oraz sygnał.
Jak to razem wpiąć do odbiornika abym nie wyleciał w powietrze?
Raptor 60v.2 nitro +O.S. Max 70SZ-H- SOLD
Fun Cub- Multiplex
Edge 540 Seagull Models + O.S. Max120
CopterX 250
SuperVee 27 Nitro -Aquacraft + O.S. Max 0.18
Futaba T9CHP
A tu filmik przedstawiający działanie tego układu:
YouTube Video
Ale w sumie to też tylko jedno zasilanie - z pakietu jak wynika ze schematu. Myślę, że można trochę zmienić schemat - nie zasilać RC Switcha z pakietu głównego tylko z dodatkowego źródła zasilania i powinno być OK.
Edytowane przez Andy dnia 24-10-2014 18:31
Andy, oświetlenie, które posiadam ma swój własny moduł sterujący https://www.hobby...duct=23556 W AUX wkładamy kostkę, która na wyjściu ma złącze 3 PIN JR, które to złącze instalujemy w odbiorniku na wolnym kanale.
Wpinając go do odbiornika po zaprogramowaniu nadajnika mam możliwość zmiany sekwencji oświetlenia na nadajniku -dokładnie tak jak w przypadku tego switcha, który podałeś. Moduł oświetlenia ma pewnie wbudowany taki switch . Swoją drogą mam też gdzieś taki switch, który podlinkowałeś w szufladzie.
Problem jest taki, że oświetlenie chcę zasilić dodatkowym źródłem. Obecnie mam wpięty moduł oświetlenia do odbiornika, który zasilany jest z BECa z pakietu 3S i wszystko działa super. Mam możliwość zmiany sekwencji diod na radyjku. Do tego oświetlenia jednak chcę dodać drugie źródło prądu. Myślałem, że pójdzie łatwo i do modułu podłączyłem ogniwo na pinach + i - a kabelek sygnałowy zainstalowałem do odbiornika w zaprogramowany wcześniej kanał ale nie mogę sterować w ten sposób modułem.
Może wraz z kablem sygnałowym powinienem do odbiornika puścić jeszcze "-" z dodatkowego pakietu??
Edytowane przez Skyline dnia 24-10-2014 18:48
Fun Cub- Multiplex
CopterX 250
Futaba T9CHP
Ja uważam ze nie powinno sie podpinać plusa i minusa do odbiornika z dwóch źródeł zasilania. Powoduje to pętle która może wywołać błędy w odbiorniku.
Ja bym dał tylko sam sygnał ze switcha od sterowania oświetleniem.
____________________________________ Turnigy 9x z ER9x TELEMETRY KIWI-F3P Calmato Alpha 40 Trainer GP OSMax 40LA Extra Little OSMax10 QUAD TBS DISCOVERY clone
Czarny, sam sygnał z oświetlenia wpięty do odbiornika + oświetlenie zasilone z drugiego żródła nie działa
Nie mogę na apce sterować oświetleniem.
Tomek, mam a`la efekt strobe ze zwykłej diody. Cyba zrobię tak jak mówisz i daruję sobie dodatkowy pakiet. Jest to przecież dodatkowa waga a samo oświetlenie używane będzie zapewne sporadycznie.
Fun Cub- Multiplex
CopterX 250
Futaba T9CHP