Cookie Control - Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z -> Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce -> Przeczytaj o tym. Kliknij przycisk Akceptuj Cookies, aby zaakceptować cookies.
Jako, że latanie na hali w sezonie zimowym spodobało mnie się i nie chcąc na ostatnią chwilę wykonywać modelu, już teraz zacząłem przygotowania do projektu. Wybór padł na tzw. biplane'a - czyli dwupłacika F3P, właśnie na 4-Site Firmy E-flite.
Model w rękach doświadczonych pilotów F3P lata rewelacyjnie, a wręcz majestatycznie:
YouTube Video
Specyfikacja modelu:
1. Rozpiętość: 823mm
2. Całkowita długość: 940mm
3. Powierzchnia nośna: 25.5 dm kw.
4. Masa do lotu: 179–184 g - z pakietem
5. Silnik: E-flite Park 250 BL outrunner motor 2200Kv
6. ESC : E-flite 10-amp brushless ESC
7. Śmigło: 8x4
8. Zalecany pakiet: 2S 7.4V 350mAh Li-Po
Na początku chciałem iść na łatwiznę i nabyć gdzieś gotowy zestaw modelu i po prostu go złożyć. Ale po rozpoznaniu rynku i dostępności na nim modelu okazało się, że model nie jest już produkowany i nigdzie go nie ma na stanie - no prawie nigdzie, ponieważ znalazłem w Anglii jedną sztukę. Ale nie dość, że zestaw wraz z przesyłką był diabelnie drogi , to na dodatek był jeszcze uszkodzony. Suma sumarum zrezygnowałem z zakupu.
Model bardzo mnie podoba się, więc chciał nie chciał, będzie wykonywany od stanu dosłownie "0". Planów oczywiście również nigdzie w necie nie znalazłem, więc zakasałem rękawki, pościągałem takie zdjęcia modelu, na których model jest prezentowany płaszczyznami jak najbardziej prostopadłymi do obiektywu i rozpocząłem odrysowywanie. Proces jest trochę żmudny,a znając wymiary modelu w realu można potem wszystko przeskalować i spasować. I na tym etapie właśnie jestem - plany modelu są już na ukończeniu, pozostały tylko drobne elementy, które można wykonać już w fazie realizacji prototypu.
W trakcie modelowania planów został już nabyte:
- motorek do modelu Park 250 Outrunner 2200obr/V:
- trójfazowy regulator pracy silnika 10A wersja Pro:
- i w dniu wczorajszym został nabyty w UK taki oto zestawik: AR6300F Spektrum 2g Micro Park Fly / odbiornik do modeli halowych wraz z 4 serwami x Micro D 60J.
Jeżeli któryś z Kolegów będzie zainteresowany planami tego modelu to z chęcią je udostępnię.
Pierwszy etap w projekcie wykonany, a nawet wydrukowany.
Teraz trzeba rozrysować wszystko na depronie, wykonać "prototyp" sprawdzając dokładność wykonania odwzorowania modelu w rysunku i pasowania wszystkich elementów.
Edytowane przez Andy dnia 17-05-2015 17:24